Yrittäjyys on yhä useamman oma valinta

Yhä useampi meistä tulee jatkossa työllistämään itsensä omaa työtään myymällä. Sen sijaan, että olisimme yhdellä ja samalla työnantajalla töissä, palvelemme useita yrityksiä. Oman osaamisen myyntiin löydät monta erilaista mahdollisuutta.

Voit työllistää itsesi esimerkiksi:

- Myymällä osaamistasi laskutusosuukunnan kautta. Esim. Eezy, Ukko…yleisosuuskunta, johon kuka tahansa voi liittyä ja jonka kautta hoidat työsi laskutuksen ja nk. työnantajavelvoitteet. Myyntityön ja palvelun hoidat itse. Tästä vaihtoehdosta käytetään myös usein nimeä kevytyrittäjyys

- Liittymällä työosuuskuntaan. Työosuuskunta on yhteisyritys. Eli työpaikka ja työorganisaatio, jonka osaomistaja myös sinä itse olet. Tyypillisesti osuuskunta on jonkin alan osaajien itse perustama, esim. Acamedia, Bionautti, Kulttuurimakasiini…

- Työllistymällä vuokratyöfirman kautta  (eWork, Barona, Opteam…). Käytännössä kyseinen firma myy/välittää osaajia määräaikaisiin asiakastoimeksiantoihin ja ottaa välistä provision. Tätä kautta voit myydä osaamistasi myös yrittäjänä. 

- Pistämällä pystyyn osakeyhtiön tai oman toiminimen. Olet itse yrittäjä ja vastaat itse myynnistä, palvelusta, laskutuksesta ja viranomaisvelvoitteista. Mutta et myöskään maksa provikkaa muille. Ja voit mahdollisesti saada esimerkiksi starttirahaa avuksesi.

- Ryhtymällä osakkaaksi perustettavaan osakeyhtiöön  (co founder). Startuppeja löydät kaupunkien uusyrityspalveluista sekä pääkaupunkiseudun yrityshautomoista ja kiihdyttämöistä. Työtiloja ja yrityshautomoita tarjoavat kaupunkien ja sijoitusyhtiöiden lisäksi myös isot yritykset kuten esimerkiksi GE:n Health Innovation Village Vallilassa tai Microsoft Flux Korkeavuorenkadulla.

- Franchising-yrittäjänä. Joku muu on miettinyt yrityksen liikeidean ja tavan toimia. Sinä teet franchising-sopimuksen ja pystytät oman yrityksesi valmiin konseptin sekä ketjun tuella.

- Ostamalla olemassaolevan yrityksen. Joko yksin tai yhdessä tiimin kanssa. Avuksi tarvitset rahoittajan/takaajan esimerkiksi Finnveran ja jonkun pankin.

Digitalisaation myötä yhä useammalla alalla työ ei ole enää paikkasidonnaista, vaan suomalaisia yrittäjiä löytyy jo varsin monen palmun alta kaukomaiden hiekkarannoiltakin. Yrittäjyys eri muodoissaan on vaihtoehto, johon kannattaa ilman muuta tutustua. Mitä osaamista juuri sinä voisit paketoida myyntikuntoon?

Tukea tarjolla

Yrittämistä ei tarvitse pohtia ja suunnitella yksin. Yrittämisen ensiaskeleisiin löytyy runsaasti osaavaa apua. Tiesithän että kaikilta pk-seudun kaupungeilta löytyy omat yrityspalvelut, jotka ovat ilmaiseksi käytössäsi? Henkilökohtaisen sparrauksen ja starttirahatiedon lisäksi tarjolla on koulutuksia, infoa ja tietoiskuja ajankohtaisista asioista. Yrityspalvelut auttavat myös jo pidemmälle ehtineitä yrityksiä. Ensimmäisiä asioita, joita lähdet yrityspalveluiden kanssa työstämään ovat liiketoimintasuunnitelma ja kassavirtaennuste. Näihin löydät lomakepohjia ja infoa allaolevilta sivustoilta.

Huom! Sinun ei tarvitse perustaa yritystäsi oman kotikuntasi alueelle. Voit perustaa yrityksesi siihen kuntaan, josta koet saavasi parhaan tuen yrityksesi menestykselle. Yrityksen kotipaikan päättämiseen voivat vaikuttaa palveluiden ja yritystukien lisäksi aloittaville yrityksille tarjolla olevat tilat, tai vaikkapa kunnan kaavoituspolitiikka.

Tärkeitä linkkejä yrittäjäksi aikovalle:

Business Espoo

BusinessVantaa  

www.yritysespoo.fi

www.newcohelsinki.fi

www.yritysvantaa.fi

www.yrityssuomi.fi

www.yrittajat.fi

www.ensimetri.fi

www.ytj.fi

Yrittäjyyteen voi myös kouluttautua TE-hallinnon kautta:

Eli ihan soitellen sotaan ei tarvitse lähteä, uravalmennusta ja yrittäjäkoulutusta on tarjolla työvoimahallinnon palveluna useamman eri koulutustarjoajan kautta.

http://www.te-palvelut.fi/te/fi/tyonantajalle/yrittajalle/aloittavan_yrittajan_palvelut/yrittajaksi_kouluttautuminen/index.html