Korko-palvelu auttaa korkeakoulutetut työnhakijat uusille urapoluille

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
5.2.2020 klo 15.09

Pääkaupunkiseudun kaupungit kehittivät vuosina 2017-2019 toimintamallin, jossa korkeakoulutettuja työnhakijoita tuettiin työnhaussa. Tulokset olivat hyviä, sillä 50 prosenttia hankkeeseen osallistuneista työllistyi. Maksutonta työnhaun vauhditusta on nyt tarjolla Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Kunnissa on havahduttu korkeakoulutettujen työnhakijoiden pitkittyneisiin työttömyysaikoihin.

- Halusimme kokeilla nopeutuuko työllistyminen, jos työnhakijaa sparrataan työnhaussa, kertoo Korko-hanketta vetänyt Merja Kyllönen, Espoon työllisyyspalvelujen palvelupäällikkö.

- Samalla halusimme kehittää yhteisiä ratkaisuja pääkaupunkiseudun yritysten osaajapulaan, täydentävät Korko-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola, Helsingin työllisyysasioiden päällikkö Ilkka Haahtela sekä Vantaan työllisyysasioiden palvelupäällikkö Heli Okkonen.

Taustalla KORKO – korkeaa osaamista yrityksiin -hanke

Kokeilu toteutettiin Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteisenä hankkeena vuosina 2017-2019. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto ESR sekä Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit. Hanketta hallinnoi Espoon kaupunki. Hanke tehtiin verkostomaisessa yhteistyössä pääkaupunkiseudun yritysten sekä elinkeino- ja työllisyystoimijoiden kanssa.

Vertaismentorointi kirkasti oman osaamisen ja tavoitteet

Osallistujat saivat oman ryhmän, johon kuului eri alojen asiantuntijoita: diplomi-insinöörejä, kauppatieteilijöitä, oikeustieteilijöitä ja humanisteja. Yhteisenä nimittäjänä olivat pitkät urat asiantuntija- ja johtotason tehtävissä sekä pitkittynyt työttömyys. Ryhmissä käsiteltiin työnhaun teemoja ja kannustettiin rohkeasti miettimään mihin suuntaan omaa uraa ja osaamista haluaa kehittää. Vertaismentorointi auttoi sanoittamaan ja markkinoimaan omaa osaamista.

- Vertaismentorointi on vaikuttava ja voimaannuttava tapa tehostaa työnhakua ja työllistyä, toteavat 60 ryhmää ohjanneet Riitta-Liisa Hakkarainen ja Eeva-Maija Vuorela.

Osaaminen kehittyi teemaryhmissä ja koulutuksissa

- Hankkeeseen nimetyillä kärkialueilla järjestettiin teemaryhmiä, joissa perehdyttiin alan ajankohtaisiin asioihin ja koulutusmahdollisuuksiin, kertoo yrityspalvelujen asiantuntija Jouni Kivelä.

Teemaryhmien aiheita olivat esimerkiksi palvelumuotoilu, digitalisaatio ja kiertotalous. Osalle riitti lyhyt LinkedIn-koulutus ja valmennustapaaminen. Osa hakeutui muuntokoulutukseen.

- Työnantajat arvostavat hakijaa, joka kehittää aktiivisesti osaamistaan, toteaa yrityspalvelujen asiantuntija Lauri Movall. Osaamisen kehittyessä osallistujat alkoivat tuottaa osaamispohjaisia CV:itä, video-CV:itä, LinkedIn-verkostoja ja osuvampia työhakemuksia.

Yritysyhteistyötä ja mätsäystä

Hanke kontaktoi 400 pääkaupunkiseudun yritystä, joilla oli tarve rekrytoida uutta osaamista. Yrityksiin järjestettiin rekryvierailuja ja osallistujat pääsivät esittelemään osaamistaan yrityksille. Samaan aikaan osallistujat hakivat itse aktiivisesti työpaikkoja. 800 osallistujasta 400 työllistyi ja lähes sata aloitti koulutuksissa.

- Suurin osa osallistujistamme työllistyi vaativiin tehtäviin ja moni sai uran uuteen vauhtiin, kertoo yrityspalvelujen asiantuntija Pekka Kalenius.

Korko-palvelu on nyt osa kaupunkien työllisyyspalvelua

Hanke osoitti, että korkeakoulutetut työnhakijat hyötyvät siitä, että saavat hakea työnhakuun. Yritykset kokivat, että Korko-palvelu auttaa löytämään osaavaa työvoimaa. Rahoittaja kiittää hankkeen tuloksia ja ammattimaista henkilöstöä.

- Analyyttisen kehitystyön ja verkostomaisen yhteistyön ansiosta kaupungeilla on nyt käytössään tehokas keino edistää korkeakoulutettujen työllisyyttä, toteaa Auli Vuorela Hämeen ELY-keskuksesta.

Korko-palvelu vakinaistettiin vuoden 2020 alusta osaksi Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien toimintaa. Uusia ryhmiä aloittaa joka kuukausi. Ryhmiin voi ilmoittautua itse tai tulla TE-toimiston ohjaamana. Palvelu on maksutonta.

Yhteyshenkilöt

ESPOO
Hilla-Maaria Sipilä

Työllisyyspalvelujen päällikkö
puh. puh. 043 824 6624
hilla-maaria.sipila@espoo.fi

Merja Kyllönen
Palvelupäällikkö
puh. 043 825 7992
merja.kyllonen@espoo.fi

HELSINKI
Ilkka Haahtela

Maahanmuutto- ja työllisyysasioiden päällikkö
puh. 040 125 9887
ilkka.haahtela@hel.fi

Tuulia Rauhala-Kaltio
Yrityskoordinaattori
puh. 040 146 9448
tuulia.rauhalakaltio@hel.fi

VANTAA
Heli Okkonen

Palvelupäällikkö
puh.043 826 8770
heli.okkonen@vantaa.fi

Kari Ahlström
Palveluesimies
puh.050 312 4520
kari.ahlstrom@vantaa.fi

Lisätietoa ja linkit

Korko-palvelu on konsepti, jonka tavoitteena on nopeuttaa korkeakoulutettujen työnhakijoiden paluuta työhön ja tarjota ratkaisuja pääkaupunkiseudun yritysten rekrytointitarpeisiin. Palvelu on suunnattu yli 30-vuotiaille helsinkiläisille, espoolaisille ja vantaalaisille korkeakoulutetuille työnhakijoille, joiden työttömyys on kestänyt vähintään kuusi kuukautta.

Seuraavat infotilaisuudet työnhakijoille

  • Vantaa: ma 10.2.2020 klo 14.00-15.00. Vantaan TE-toimisto, Vernissakatu 1, 5. kerros, kokoustila Kiitorata, Vantaa
  • Espoo: ke 12.2.2020 klo 13.00-14.00. Espoon TE-toimisto, Upseerinkatu 3, kokoustila Marsalkka, Espoo
  • Helsinki: to 6.2.2020 klo 13-14, TE-toimisto Kamppi, Antinkatu 1, Helsinki

Infotilaisuuksia järjestetään kuukausittain.

Korko-hankkeen henkilöstö

Vasemmalta vertaismentorointiryhmän vetäjä Riitta-Liisa Hakkarainen, Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Tuula Antola, vertaismentorointiryhmän vetäjä Eeva-Maija Vuorela, yrityspalvelujen asiantuntija Pekka Kalenius, assistentti Katihanna Ilomäki, yrityspalvelujen asiantuntija Jouni Kivelä, yrityspalvelujen asiantuntija Lauri Movall ja palvelupäällikkö Merja Kyllönen.